��oj 413   31.03.2015
линкови контакт
Најнов број
Импресум
Маркетинг
Архива
Пребарај
Живеејќи во време, во кое туѓите пропаганди низ Македонија вршеле одродување и одмакедончување, во време во кое македонското револуционерно дело било претворено во заробеник на лични суети и приземни профити, во заложник на националното и човечкото лицемерство, тој, Јане Сандански, со својата доследност во зачувувањето на чистотата на македонската борба се извишил во една од најзначајните и најголемите личности во нашата историја. Тој е пример и поттик за патриотско дејствување, па затоа ја пренесувам биографијата за Јане, од еден од најголемите македонски историографи - академик Манол Пандевски во книгата "Македонското ослободително дело во XIX и XX век"
Премиерот Груевски ретерира од ставот дека се работи за прислушкување од страна на странски служби. Сега се вели дека тоа е резултат на прислушкување на домашни службеници од ДБК за сметка на странски нарачатели. Ова ја усложнува приказната, ја прилагодува на стварноста дека се уапсени само домашни чинители а не се посочени странците, ама се настојува да се остави во живот тезата за нападот врз "нашата самостојност и посебност" од надвор како поефективна
МАКЕДОНИЈА
Се погласни се коментарите на улица од страна на членството, кое оценува дека ништо не добило како разменска вредност "за лепењето плакати". Особено ако сето тоа се споредува со добивката на оние од власта
На собраниската расправа пратеникот Јани Макрадули предупреди дека договорите кои ги прави Република Србија со кинеските компании чинаат дупло помалку повикувајќи се на податоците од веб страницата на Министерството за инфраструктура
Снимките кои, на јавноста, и ги соопштува шефот на опозицијата Заев. Зборуваат за екстатична (ex-stasis: состојба на човек надвор од себеси; "забеган" според Ставревски) опсесија по власт; се освојува и брани по секоја цена, на начин, досега, невиден во практиката во европскиот културен свет. Таа екстатична опсесија е во комбинација со склоноста кон радикален дисконтинуитет, како главна црта на проектот "Скопје 2014"
Јанкуловска засега не е во кругот на оние кои лично се омастиле од аферите што се откиваат, но сеедно, таа ќе мора да го носи крстот на својата голема вина, како чуварка на замокот на целата таа машина за правење пари. Не беше таа ниту сосема "наивна", да не заборавиме на прашањето како го покрива огромниот кредит за станот...
Да не заборавиме дека до скоро имавме два милиони грла вци а сега имаме само една четвртина од таа бројка. Некој е виновен за таа хаварија на цела гранка. Намалување нема само на овците, туку и на останати категории добиток - говеда, свињи, живина, па дури и пчели
Јасно е дека актуелниот претседател на ССМ се обиде пред време да си обезбеди нови четири години, ама наиде на пречки на кои не сметаше, па сега би дал се да се врати на периодот пред донесување на одлуката. Кога изборите би се одрќале денес Живко Митревски не би имал никакви шанси за нов мандат

Брисел го губи губи трпението и ќе инсистрира на што поитна разрешница на политичката криза во земјава, која веќе е закана и за вкупниот евроатлански курс на Македонија, оценуваат аналитичарите. Домашната експретска јавност е едногласна дека без активно посредство на ЕУ, и со договор за мониторинг во дел од институциите, особено во Јавното обвителство, не е можен излез од сегашниот ќор-сокак
Дневниот весник објави текст во кој укажува дека претседателот Ѓорге Иванов два месеца немал ниту една официјална меѓународна државничка средба. Ова наиде на жолчна реакција на кабинетот од Водно а имавме и соодветен одговор на редакцијата

Минатата недела една од прес конференциите во СДСМ беше посветена на "чесноста на Груевски"

Деновиве гледаме колку е важна позицијата на министерот Јанакиевски за остварувањето на плановите на неговиот премиер. Просто не може да се замисли дека Јанакиевски нешто дуро брка освен што одработува за имотните (лични) проекции на Груевски. Затоа е и сосема јасно зошто првиот човек во македонската Влада во септември 2009 година не ја прифати отставката "како високо морален чин" на неговиот министер после трагедијата со бугарските туристи. Еве што уште тогаш во Глобус напиша Синиша Станковиќ
СВЕТ
Лабавата монетарна политика на ЕЦБ го слабее еврото, но со тоа го поттикнува извозот. Истовремено, со поскапениот увоз расте и стапката на инфлација. Обата ефекта се посакувани - но долгорочно се заканува и опасност
Цик-цак курсот на турскиот претседател во политиката кон Курдите предизвикува лутина во неговата партија, претставува ризик за кревкиот внатрешен мир во земјата и е без било каков разум и далекувидост
Исламската држава сака странците да гинат за да има свои "родени муслимани" а конвертите полесно се оплакуваат. И нема каење - оние кои отиѓле во редовите на овие милитанти не можат да се премислат. Без премислување же бидат казнети со куршум во чело
Овој тексашки сенатор сака да се кандира за репубикански претседател на следните избори. Познат е како најтврд опонет на програмата Обамакер а сепак влезе во неа. Исто така тој не е роден Американец - дали тука нема уставни проблеми?
РЕВИЈА
Писмо до министерката Елизабета Канческа-Милевска за состојбите во театрите во Куманово, Прилеп, Струмица...
Пет монети од нацистичка Германија и свастика на ѕид од куќа среде џунгла. Нацистичко засолниште или можеби и старечкиот дом на Хитлеровиот повереник ; Мартин Борман? Случај за Индијана Џонс или сепак само "патка"
Уставен суд да не ја прифати иницијативата за оспорување на установноста на Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета. Иако мнозинството судии одлучија спротивно, Габер-Дамјановска смета дека може да се постави прашањето за уставноста на овој Закон затоа што Собранието го донело со просто мнозинство иако содржи одредби кои ги уредуваат судските постапки

ПОСТОЈАНИ РУБРИКИ
Бранко Тричковски
Ристо Поповски
НИКИЦА КОРУБИН
АЛЕКСАНДАР ЛИТОВСКИ
АТАНАС ВАНГЕЛОВ
КОЛУМНИ
ГОРДАНА ПОПСИМОНОВА