��oj 509   14.02.2017
линкови контакт
Најнов број
Импресум
Маркетинг
Архива
Пребарај
Најверојатно случајот ќе биде изнесен пред Врховниот суд, сметаат некои стручњаци
Првиот и далеку најдобар Титов дипломат, Владимир Велебит почина во Загреб во 2004 година. За неговиот однос со Јосип Броз, средбите со Черчил, недоверба на Русите кон него, тој пишува во своите мемоари. Третиот дел е посветен на неговото доаѓање во Фоча, во штабот на Тито
Ако Груевски се одлучил да ја базира својата политичка иднина на ширење на антиалбанско расположение, треба да стане свесен дека само ја зголемува својата изолација во земјава и си ги намалува своите коалициони капацитети. Тој не му прави тесен владин костум само на Заев, туку и на својот довчерашен владин компањон
МАКЕДОНИЈА
Премиерот Груевски преговара за албанската платформа, граѓанинот Груевски е патриот. МАНУ беше кибицер на сите настани во последните 11 години во земјата, дури и најдраматичните, но затоа станува инспициент на располагање на идниот опозиционерски состав. Дури по поводи за кои академиците претходно вртеле глава - кај албанското јазично прашање да речеме и во 2008 и повод предлогот кој постоел во 2015
Оттаму разните марифети кои ќе ги измислува партијата на власт да ги маскира работите пред СЈО ќе излезат секогаш на виделина. Можеби со казна приде кај некои случаи каде повиканите нема да се јавуваат на распит
Контролата над власта претставува континуиран процес. Во остварувањето на својата улога на контролори на власта, медиумите имаат можност да истражуваат, да анализираат и да поврзуваат различни податоци кои можат да укажат на евентуални проблеми, злоупотреби или несоодветно постапување на органите на државата
Пацифизирање на постојните критички организации кои власта ги смета за проблем започна токму во медиумскиот сектор
Македонија губи од 50 до 100 милиони евра годишно поради зависноста од Коридорот 10. Немањето алтернатива во транспортните коридори ја задушува македонската економија. Стопанството алармира, железницата кон исток или запад е ургентно потребна!
Македонската полиција во средата навечер од Транзитниот центар за бегалци Табановце на српско-македонската граница, спровела педесетина бегалци назад во Грција
Во "Соковникот", како што народот ја нарекува зградата на Обвинителството, не се случува ништо по предметот. Ниту да исцедат барем некое оправдување! Но, ако не се крие нечија вина, мора да се рече - тоа не е компликуван случај
ТВ "Сител" бил предмет на надзор на Агенцијата непосредно пред Нова година (30 декември), а предмет на опсервација биле телевизиските дневници на оваа куќа во 10 и во 23 часот, во периодот од 2 до 6 декември, значи во периодот непосредно пред парламентарните избори (11 декември). Мотивираноста на оние кои правеле контрола е говорот на омраза во овие емисии, односно содржините што поттикнувале или ширеле нетрпеливост или омраза врз основа на раса, пол, религија или националност
Автобиографската книга на Тодоров Devoirs et d?lices (2002) ja преведов на македонски под наслов "Должности и наслади." Ја објавив една или две години по нејзината појава во Франција. Главна причина за тоа беше, покрај другото, и библиографијата во таа книга која зборува за преводите на делата на Тодоров на околу 25 јазици во светот. Меѓу нив се и оние на македонски: јас сум превел и објавил дури шест книги од Тодоров. Тој навидум маргинален детаљ зборува дека еден научник од светски формат петпари не дава за научно-политичката мисла на Бугарија која и ден-денес ги оспорува посебноста на македонската нација и јазик
СВЕТ
Косово доби повикувачки број, а Србија можност да отвори едно а можеби и три поглавја?!
Граѓанското општество во Романија конечно се разбуди, стана критичко и самокритичко. Масовните протести во Романија влеваат надеж
РЕВИЈА
Делото "Џанго" говори за фасцинатниот гитарист Рајхарт кој како припадник на индискиот народ имаше проблеми со својата слобода - колку е тоа актуелно и денес, нели?
Инспектори откриле над 1500 литри нелегална ракија во тројански манастир. Вработени на агенцијата "Царини" откриле над 1500 литри нелегална ракија во тројански манастир, пренесе БТА.
Vasalgel е нехормонски форма на контрола на раѓањето, кои се чини дека е ефективнa како вазектомија, а е и реверзибилна
Факт е дека Општина Центар сега и да сака нема да може да ја спречи изградбата на старата учителска школа. Во случајов, се' е во рацете на централната власт. Станува збор за "градба од посебен интерес" и сите ингеренции се во Министерството за транспорт и врски, а изработката на проектот, изборот на изведувач и слично ќе го спроведува Владината служба за општи и заеднички работи
КОЛУМНИ
Ристо Поповски
АЛЕКСАНДАР ЛИТОВСКИ
НИКИЦА КОРУБИН
ГОРДАНА ПОПСИМОНОВА
ИРЕНА ЦВЕТКОВИЌ
ЈОРДАН ЃУРЧЕСКИ