��oj 520   02.05.2017
прва страница линкови контакт
Најнов број
Импресум
Маркетинг
Архива
Пребарај
Русија не можеше да развие демократски федерализам и затоа се врати на идејата за империјална држава. Паралелно на неа во старите времиња постоеше една Америка која си беше доволна самата на себе
Следниот чекор во еволуцијата: човекот станува Бог, секреатор. Тргнавме во вселената и можеме да влијаеме на гените. Но, дали ќе бидеме во можност да се справиме со создавање на натчовекот? Наскоро би можеле да посакаме да создадеме суштества кои преку моќта на умот ќе ја движат вештачката реалност и неа ќе ја менуваат преку нивните тела и умови согласно на желбите", вели Харари, авторот на двата бестселери "Сапиенс" и "Хомо деус"

ЈУВЕНАЛ НОЕЛ ХАРАРИ: ИДНИНАТА НА ЧОВЕКОТ (4)

Следниот чекор во еволуцијата: човекот станува Бог, секреатор. Тргнавме во вселената и можеме да влијаеме на гените. Но, дали ќе бидеме во можност да се справиме со создавање на натчовекот? Наскоро би можеле да посакаме да создадеме суштества кои преку моќта на умот ќе ја движат вештачката реалност и неа ќе ја менуваат преку нивните тела и умови согласно на желбите", вели Харари, авторот на двата бестселери "Сапиенс" и "Хомо деус"

ТАЊА РУДЕЖ

Коментирајќи во врска со идниот медицински достигнувања, Харари, авторот на двата бестселери "Сапиенс" и "Хомо деус" вели:

"Мислам дека ако медицината за 21-от век ќе направи револуционерен скок во лекувањето, да речеме на Алцхајмеровата болест, таа ќе ја има бравата да го подобри помнењето и кај здравите луѓе. И ако се најдат начини за да се поврзе на мозокот и компјутерот, можеме да се потпреме на меморијата со огромни бази на податоци, надвор од нивниот мозок. Имаме некаква база откако веќе почнавме да се користиме со нашите паметни телефони и компјутери. Но, она што ќе биде во можност да се види во наредните децении е дека човекот всушност сосема се спои со паметни телефони и компјутери", рече Харари.

Тој истакнува дека дури и кога треба да сте среќни и правите голем напредок, луѓето не се среќни, бидејќи секогаш сакаат повеќе. "Преку илјадници години имаме стекнато моќ за контрола на светот надвор од себе, но никој не направил да ја контролира својата внатрешност. Ние можема да спреме голема река, ама не можеме телото да срате и да се менува, согласно на возраста. Ние би можеле да фи убиеме комарците, но вие не може да го убиеме досадниѕр мисли кои се како зуењето во главата. Во 21 век, ние сме на добар пат да се стекме со моќ за контрола на светот аме не и себе си - ќе ги убиваме комарците ама не и мислите кои "зујат". Опасноста е дека ние ќе ја злоупотребиме оваа власт и дека сето тоа ќе заврши со еколошка катастрофа, но и со комплетен нервен слом", истакна Харари во неодамнешното интервју за магазинот Тајм.

Тој истакна дека луѓето кои ќе се надополнат со натчовечки потенцијал, но првично ќе се соочат дека тоа може да биде достапно само за голем број на луѓе, се разбира, за богатата елита.

"Значи, ние за прв пат во историјата на човештвото може да видиме дека економската нееднаквост се преведува како биолошки нееднаквост. И штом еднаш ќе се отвори оваа врата, станува речиси невозможно да се затвори, затоа што тогаш богатите навистина ќе бидат многу повеќе способни од други луѓе ", рече Харари размислувајќи за можната контрола на развојот на биоинженерингот и вештачката интелигенција.

"Една работа што треба да направите е да почнам да размислувам посериозно за глобалното владеење, бидејќи единствено решение за ваквите проблеми да бидат на глобално ниво, отколку на национално ниво. Се разбира, во последните година или две гледаме ретроградна движење што ние се движат подалеку од глобалистичка размислување и се фокусира на националистички и изолационистички размислување, а тоа е многу опасно. Традиционално, луѓето велат дека национализмот е опасно, бидејќи тоа води до војна. Но, сега тоа е национализам далеку поопасна, како што тоа води не само во војна, но може да се спречи било ефективен одговор за да ни помогне да се справи со заканите како што се зголемувањето на вештачката интелигенција, или за последиците од биоинженеринг ", предупредува Harari.

Тој истакнува дека во мојот живот не научил да бидат зависни од технологијата и затоа секојдневно се повлекува во медитација. Покрај тоа Јувал Ное Харари е веган, заедно со сопругата Ицик, поранешен менаџер на театарот, со која се оженил во Канада, живеат во мошав (еден вид на задруга, налик на првитр заедници кои се основаа по основањето на Израел), која е на половина пат меѓу Ерусалим и Тел Авив.

"Се обидувам да го започнам и завршам својот работен ден со еден час на медитација. Секоја година, ако соберам јас медитирам меѓу 30 и 60 дена. Јас, всушност, за победата на Доналд Трамп слушнав на 20 декември 2016".

(крај)