��oj 346   10.12.2013
линкови контакт
Најнов број
Импресум
Маркетинг
Архива
Пребарај
Совок" е тип на човек со советски чип во глава или погрден збор за секој што се уште мисли и работи по советски. Оттука и "совкост" - како состојба во општеството или умот
Едниот дел на власта ноќе поставува споменици и гради цркви а вториот дел исто така ноќе ги руши. Како што вели нашиот колега Љупчо Поповски во својата колумна, како да излегле од стриповите на Алан Форд
МАКЕДОНИЈА
Остана врачувањето на орденот на Орбан како најсилна карика во овој миг меѓу "црниот Петко" на Европа и нашите европски дострели. Иванов бара спој меѓу "евро и азиоцентризмот" како некаков позитивен домино - ефект (!). Ама да имаше такви можни еквилибристики немаше да постои кризата во Украина?!
Народниот правобранител на Албанија тврди дека од 12-те препораки на Унијата, Тирана не направила речиси ништо кај прашањето на националните малцинства

Судството безпредметно ги задржа уапсените во случајот "Претседавач". МВР се уште ги нема пронајено насилниците од нападите врз бараките на "Центар"
Колку тежат пратениците и директорите во јавниот сектор? Имаат речиси се', од трактори до имоти на Косово и во Германија! Ама немаат банкарски сметки, дури и кога имаат кредити за враќање!
Без јасен план за усогласување на земјоделските политики со климатските промени, загрозени се приходите на руралното население, се вели во публикацијата на Светската банка
Од една страна Болоњскиот систем можеби донесе неквалитет и многу кадри кои немаат практика, ама пак пред завршените студенти се бараат нови и нови пари и вложувања, згора и пожелно посетување на Академија за правосудство, за дури со навршени три децении живот да станат - приправници!
Дел од пасивноста на младите лежи и во фактот дека тие секое утро размислуваат како да си заминат "во подобар живот" некаде зад границата
Практиката која ја воведе ректорот на Скопскиот државен универзитет, да се носат попови и да се "благословува" новата учебна година сега се пенетрира во основното образование и тоа преку училиште кое е со мешан етнички состав!?

Кога постои етноцентризам сопствената заедница се доживува во центарот на с? и сè (јазикот, обичаите, историјата, однесувањето, религијата …) се вреднува споредено со неа. Сопствената заедница се доживува како најважна и некои (или сите) нејзини аспекти се сметаат за супериорни во однос на другите (кои и да се тие други).
Иако беше алармиран, лордмерот на Охрид се реши да ја сруши одлуката на Училишниот одбор во локалната гимназија за избор на директор. Новопоставениот директор од страна на властите викендов си поднесе отставка!

"Сите веруваме дека меѓу САД и Македонија ќе има уште многу години на продуктивен, позитивен и взаемно корисен однос", оценува актуелниот американски амбасадорот Волерс
РЕВИЈА
По драмата на Јордан Плевнеш во режија на Дејан Пројковски, создаден е спектакл со енергијата на анасамблот, технологијата на сцената, музиката на Горан Трајкоски која е "го бои" (покрај наменскиот) концептот
Каде и да оди, го следат иселениците. Ја пишува македонската историја во НБА во редовите на Атланта хокс
СВЕТ
Екслузивно интервју со најсилната француска политичарка, претседателка на Националниот фронт
Оние кои имаат привремени договори за работа ги прифаќаат најлошите и натешките вработувања. Од платата не можат да преживеат. Сигурни се само во едно: ако не добијат отказ денес, ќе го добијат утре
Доколку во моментов не беше спорот околу Украина, односите меѓу НАТО и Русија би можеле дури да се означат како хармонични
Еволуција на третманот на Мандела во САД - од комунист во Студената војна до херој на анти-апартхејдот
Долгото и на моменти нависитна агресивно испитување на на уредникот на угледен весник предизвика големо интересирање ширум Европа. Расбринџер ја бранеше професијата и правото и обврската да објавувата информации релеватни за јавноста.
Гигантски количества податоци "пролетуваат" секојдневно низ неброените оптички кабли ширум светот. Очигледно тие редовно се шпионирани. Понекогаш легално, но често и не. Технички тоа не е некоја висока уметност
ПОСТОЈАНИ РУБРИКИ
КОЛУМНИ
Бранко Тричковски
Ристо Поповски
НИКИЦА КОРУБИН
ФИЛИП НИКОЛОВСКИ