��oj 54   29.04.2008
линкови контакт
Најнов број
Импресум
Маркетинг
Архива
Пребарај
Насловна

Претходен број

Броеви комплетно
достапни за читање
on-line

Број 52

Број 51

Број 50

Број 49

Број 48

Број 47

Број 46

Број 45

Број 44

Број 43

...

 

МАКЕДОНИЈА
Пред новото одмерување на политичките сили едни викаат дека идентитетот треба да го заштитиме пред да влеземе во Европа, а други велат дека само во Европа можеме да го заштитиме идентитетот
По неуспехот на Македонија во Букурешт и по најавите за специјален договор со САД
Лоринг Денфорт: полемиката меѓу Грците и Македонците е полемика меѓу две националистички идеологии. Прашањето на идентитетот се мистифицира и се инструментализира
Увозната инфлација ја неутрализира поволноста што Македонија може да ја има од слабеењето на доларот, предупредуваат економските експерти
Сведоштво на македонска Еврејка Жамила Колономос пред американските читатели низ книгата „Монастир без Евреи“ што неодамна беше објавена во Њујорк
РЕВИЈА
Една година na рубриката Lifestyle во „Глобус“
Кај бармените постои правилото 30, 60, 90. Првите триесет секунди го чекаат гостинот да се смести и да ја разгледа околината, шеесет секунди за да се одлучи што ќе пие и деведесет секунди за да го направат коктелот и да го послужат
На реномираниот Универзитет во Хонолулу работи и нашинецот Нинослав Марина
СВЕТ
Импресивната серија „Црвено и црно“ на српската државна телевизија се занимава со историјата на титоизмот од АВНОЈ во 1943 до погребот на Јосип Броз во Куќата на цвеќето, прв пат без демонизација на комунистичкиот лидер.
Симон Де Бовоар му ги подведувала младите студентки на Сартр и целиот живот страдала поради неговото неверство
Не може да се очекува дека образованието ќе ги нивелира општествените разлики- тоа само ги нагласува
Мултимедијален театарски поглед

 

      ЗАБЕЛЕШКА

      Сите 
      наслови
      од овој број се
      достапни
      за читање on-line


 

КОЛУМНИ
КОЛУМНИ
ПОСТОЈАНИ РУБРИКИ
НЕБОЈША ЈАКОНОВ
АНА МАРТИНОСКА
ВАСИЛ МИЦКОВСКИ
БРАНКО ТРИЧКОВСКИ
ЅВЕЗДАН ГЕОРГИЕВСКИ
Од 29 април до 6 мај