��oj 520   02.05.2017
прва страница линкови контакт
Најнов број
Импресум
Маркетинг
Архива
Пребарај
Русија не можеше да развие демократски федерализам и затоа се врати на идејата за империјална држава. Паралелно на неа во старите времиња постоеше една Америка која си беше доволна самата на себе
Следниот чекор во еволуцијата: човекот станува Бог, секреатор. Тргнавме во вселената и можеме да влијаеме на гените. Но, дали ќе бидеме во можност да се справиме со создавање на натчовекот? Наскоро би можеле да посакаме да создадеме суштества кои преку моќта на умот ќе ја движат вештачката реалност и неа ќе ја менуваат преку нивните тела и умови согласно на желбите", вели Харари, авторот на двата бестселери "Сапиенс" и "Хомо деус"

СЕНАТОРОТ МЕККЕЈН НАЈАВУВА ПОГРУВА ИГРА СО ГРУЕВСКИ?

Се знае што се добило со досегашните мерки за разрешување на кризата. Груевски и екипата како да повикуваат на погруба игра

"Потребен е поголем ангажман, посредување, во мошне динамичната и експлозивна состојба во Македонија. Не е во ничиј интерес да се распадне на Македонија", коментира влијателниот републикански сенатор од сојузната држава Аризона и поранешен претседателски кандидат Џон Мекејн во разговор за српската редакција на Гласот на Америка, осврнувајќи се на состојбата во регионот.

"Загрижен сум за Македонија. Не предвидувам војна или конфликт, но велам дека напнатоста е голема и ситуацијата излегува од контрола, и бара поголем ангажман од САД, но и од ЕУ", коментира претседавачот со Сенатската комисија за вооружените сили во Конгресот.

Запрашан каква треба да биде улогата на САД на Балканот, Мекејн вели е потребен поголем ангажман, со цел Вашингтон да ја потврди поддршката за регионот. Тој смета дека балканските земји треба да бидат вклучени во заедничките воени операции со САД, особено тоа важи за земјите од регионот коишто се дел од НАТО. Сенаторот Мекејн коментира дека САД треба да изразат благодарност земјите од Балканот, за помошта во Авганистан, но и учеството во други мисии во светот.

Осврнувајќи се на севкупните состојби во регионот, сенаторот Мекејн изрази мислење дека иако има огромен напредок од 1990-те, и натаму има значителни притисоци и нестабилност, коишто наместо да се намалуваат, растат и се зголемуваат.

Тој изрази загриженост дека вниманието и фокусот на САД го одвратиле состојбата во Русија, Украина, Блискиот Исток, Кина, на сметка на Балканот. Според него, ниту пак Европејците немаат доволен ангажман во регионот и не се активни во решавање на наталожените проблеми.

Џон Сидни Мекејн III (роден на 29 август, 1936 година) е американски политичар кој во моментов работи како висок американски сенаторот од Аризона. Тој беше кандидат на републиканците за претседателските избори во САД во 2008 година.

Политиката е семејна традиција кај Мекејнови - сенаторот од Аризона го следи татко му и дедо му. Поседува четири адмиралски ѕвездички, бидејќи е дел од морнарицата на САД. Имено, дипломирал на Морнаричката академија на САД во 1958 година, кога станал морнарички пилот. За време на виетнамската војна, тој е речиси убиен во 1967 година кога се нашол под оган на виетнамската противавионска одбрана. Во октомври 1967 година, додека бил на мисија бомбардирањето над Ханој, тој бил соборен, сериозно повредени, а заробен од Северен Виетнам. Тој бил воен затвореник до 1973 година. Мекејн доживеал епизоди на тортура, и ја одбил понудата. По размената на заробеници лекарите констатирале јасни знаци на спреченост за понатамошна физичка активност.

Иако, генерално, ги почитувал конзервативни принципи, Мекејн на моменти имаше во медиумите репутација како "партиски нескротлив", бидејќи често не се согласуваат со неговата партија за одредени прашања. Тој е познат по ангажманот во 1990 година кога ги обнови дипломатски односи со Виетнам. Мекејн претседава сенатскиоит поткомитет за трговија.

Мекејн се кандидираше за номинацијата за претседадеталски кандидат на републиканците во 2000 година, но изгуби во жесток натпревар на прелиминарните избори од Џорџ Буш во Тексас.

Мекејн има пет деца. Пред речиси три години го ожени неговиот син Џек. Најстара му е ќерката Меган (31)