��oj 332   03.09.2013
прва страница линкови контакт
Најнов број
Импресум
Маркетинг
Архива
Пребарај
Стјепан Краљ на Тито му изгради рај на Ванга, но за тоа мораше да молчи цел живот

Дали луѓето во случај на голема старост нема да имаат потреба од деца? То со фактот дека ќе се продолжи добата на фертилитет?

ФЕЉТОН: МОЖЕМЕ ЛИ ДА ЖИВЕЕМЕ ВЕЧНО? (5)Дали луѓето во случај на голема старост нема да имаат потреба од деца? То со фактот дека ќе се продолжи добата на фертилитет?

ЕНДРЈУ РОМАНО

Во фељтонот кој започнавме да го објавуваме пред три броја, двајца научници говореа за тоа колку човекот може долго да живее. Де Обри смета дека теоретски тоа не е ограничено и дека постојат и биолошки претпоставки, заедно со технолошки напредок нашиот организам да се обновува. Неговиот соговорник Бортц смета дека се во космосот има век на траење и дека тоа важи и за вискито и за кањоните, за ѕвездите...

Па значи јас на првите знаци на стареење ќе се ватам на возраст од 25 години?

Де Греј: Токму така. Кога ќе размислите околу тоа, заклучокот е очигледен, навистина. Ако имаме доволно разбирлив однос да ги направите овие поправки и одржувања, тогаш зошто да не тоа треба да работат?

Луѓето во таков случај ќе мора да престанат да размислуваат да имаат деца?

Де Греј: Не мора да значи. Постојат и други причини за смрт, да не заборавиме. Луѓето не умираат само од старост.

Што ќе биде со пренаселеноста?

Де Греј: Ние знаеме дека секогаш кога една земја ќе достигне одредено ниво на еманципација и едукација на жените, тогаш ќе го добиеме ова драстично паѓање на стапката на фертилитет. Па тоа е добро. НИе објективно ќе немаме менопауза повеќеа тогаш жените ќе можат да раѓаат и подоцна! Можеби најважниот фактор е тоа што капацитетот на планетата постојано расте како резултат на другите технологии. Па голема работа што ќе се случи прилично брзо е дека ние нема да се користи толку многу фосилни горива, бидејќи ќе имаме подобри извори.

Морам да признаам: мојата прва реакција е да се замисли некој вид на научна фантастика, на дистопија.

Де Греј: Но, зошто ви се замислува? Сте виделе многу филмови. Мислам дека тоа е навистина трагично што луѓето имаат толку вкоренето непредвидлива тенденција да се претпоставува поразот на нешто што е идеја за бесмртноста.

Но ќе ние навистина сакаме да живееме вечно?

Де Греј: Причината зошто сакаме да живееме долго време не е да се живее долго време. Тоа е дека ние сакаме да не добиеме, на пример, Алцхајмерова болест. Дали сакате да се добие Алцхајмерова болест?

Не особено.

Де Греј: Во ред. Дали мислите дека има некои возраста на која ќе сакате да се добиете Алцхајмерова болест?

Веројатно не.

Де Греј: Токму така. Тоа исто така важи за ракот и други болести. Тоа е зошто тоа е толку важно за мене - да се нагласи дека секоја долговечност носи бенефиции.

Сакам да го вратиме Волтер Бортц назад во разговорот. Волтер, што е вашиот одговор на сето ова?

Bortz: Мислам дека тоа е погрешна цел. Ако имаме конечен износ од општествените ресурси, јас попрво би ги стави во нешто што е опипливо и усвоено. И јас сум многу загрижен за катастрофата на комплексноста-ситуација во која има толку многу променливи факти. Мислевме ракот е ова, ова и ова. Но ракот е само вкупната рзултанта на илјадници променливи факти. Значи, ако сте во потрага по магичен куршум, Обри, потребна ви е огромна пушка. Затоа што вашата цел е премногу голема. Вие не може да знае с? - но вие не мора да знаат с?, само оноклку колку што е доволно.

Де Греј: Валтер е апсолутно во право. Има само толку многу работи што треба да ги знаете за да всушност добиете резултати. Прашањето е, колку ли треба да знаете? Дали ние се уште знаеме доволно? И единствениот начин да дознаете е да се обидеме.

Bortz: Мислам дека човечкиот мозок има блокада. Мислиме на нештата, наместо на настаните. Животот е глагол. Тоа не е именка. Има толку многу случувања, а сепак ние вемето го минуваме во размислување, не одиме на добивање на одговор за овој проблем. Но, проблемот е неверојатно комплексен и космички, и една работа влијае на друга. Ќе има непредвидени последици за мешање со нашите клетки и гени.

Така мислите? Обри говори за седум категории на штета и неговото верување е дека сите тие може да се променат.

Bortz: Животот е познат само околу 4 милијарди години. Јас не гледам никаква бесмртност.

Де Греј: Но, да претпоставиме дека сум во право

Волтер. Да претпоставиме дека имало дури малку шанси дека ние всушност би можеле да се прошириме животниот пат на луѓето во кое тие би биле здрави, вредни, продуктивни за тоа време. Со давање на овој вид на порака до луѓето, она што го правиш е одложување на смртта, некаква нирвана, нели?

Bortz: Јас имам никакви проблеми со тоа.

Де Греј: Но, тоа значи дека ти само правише да се насочат истражувањата кон на што би можела да спаси животи.

Bortz: Знам дека истражувањето ќе спаси животи.

Де Греј: Да, но не знаете доволно за истражување кои би можеле да спаси животи во иднина. Ова е исто како војната против ракот. Во 1971 година, кога Никсон објави војна на ракот, тој го направи тоа, бидејќи, научниците велеа дека ако имаат многу пари, ќе може да го излечат ракот целосно во следните 10 години. Но, Никсон му објави војната на ракот, бидејќи, тој сметаше дека јавноста е подготвен за тоа. И секако тоа беше вистина. Нешто што сакам да истакнам овде е дека наспроти се напредокот против ракот е далеку, далеку побавен отколку што беше предвидено да трае, иако изминаа од тогаш 40 години. Парите во тој правец не с енамалени ама е намален ентјусијазмот. Откако јавноста доби малку за своите пари и политичарите ќе го сменат размислувањето.

Но, што ако вашите идеи се теоретски точни, а сепак тие се како да се биде во можност да патуваат со брзина на светлината - а тоа е, целната линија што никогаш не може да се постигне. Како што ќе се рече, напредокот во совладувањето на ракот е многу побавен од предвиденото.

Де Греј: Но, патот до пеколот на многу побрз без пари

Но, тоа не е важно ако никогаш нема да пристигнете до вашата цел, овој пат до сеопфатен сет на регенеративните терапии.

Де Греј: Неточно. Јас станувам од кревет наутро, затоа што сакаам да се спаси мојот живот, или вашиот живот, или животот на Волтер. Јас станувам од кревет наутро, бидејќи секој ден дека јас донесувам пораз на стареењето и така индиректно спасувам 100.000 животи. Јас сум заговорник на ведрината, таа е мојата молитва. Промени го она што можеш. Прифати го она што ти треба. Мора да се биде оптимистичен во ова - знам дека е тешко да се дојде до моите цели, но не ја прифаќам невозможноста на промените во таа насока.

(крај на фељтонот)