��oj 509   14.02.2017
прва страница линкови контакт
Најнов број
Импресум
Маркетинг
Архива
Пребарај
Најверојатно случајот ќе биде изнесен пред Врховниот суд, сметаат некои стручњаци
Првиот и далеку најдобар Титов дипломат, Владимир Велебит почина во Загреб во 2004 година. За неговиот однос со Јосип Броз, средбите со Черчил, недоверба на Русите кон него, тој пишува во своите мемоари. Третиот дел е посветен на неговото доаѓање во Фоча, во штабот на Тито

ЕКСПЕРИМЕНТОТ СО МАШКАТА КОНТРАЦЕПЦИЈА СО МАЈМУНИТЕ НАЈАВИ ПРОБИ И СО ЛУЃЕТО

Vasalgel е нехормонски форма на контрола на раѓањето, кои се чини дека е ефективнa како вазектомија, а е и реверзибилна

ЏЕСИКА ДИРГЕР

Некој веројатно и очекувал би помислил дека со целиот чудесен напредокот во медицината луѓето ќе дојдат до мноштво на котролни методи, вклучувајќи ја и контролата на раѓање преку машката контрацепција. За жал, тоа не е случај. Обврската за контрола е сепак најмногу "товар" врз жените, и во фармацеутската индустријата не се промениле толку многу работи во последните неколку децении. Тоа би можело да биде голем дел од причината зошто околу 40 проценти од сите бремености во светот се непланирани, според Институтот Гутмахер.

Иако има асортиман на долготрајно дејство, ефективни и реверзибилни форми на контрацепција за жените-хормонални апчиња, IUDs, лепенките и имплантите -можностите за мажите се уште се ограничени. Обично се споменува кондомот, кој според студиите е 82 проценти ефективен, главно, бидејќи луѓето често не ги користат правилно и конзистентно. За мажите, најблиску до целосно сигурната контролата на раѓање е вазектомија, но тоа е обично трајна мерка.

Но, во Заливот на организација со седиште со години работи на развивање на нова форма на контрацепција за мажи. Vasalgel е во суштина нехируршка и реверзибилна вазектомија, полимер кој се формира во хидрогел кога се инјектира во vas deferens, во цевката каде спермата плива на патот од тестисот до мочниот канал.

Vasalgel-от има потенцијал да ја револуционизира контролчата на раѓање и да се намали притисокот на планирање на семејството врз жените. Тоа е веќе докажано кај зајаците. Сега имаме нов документ, објавен оваа недела во списание за основна и клиничка андрологија (Andrology) каде се објаснуваат детли како Vasalgel-от ја спречува бременоста кај резус мајмуните, што ги импресионира експертите за животните.

"Резус мајмуните се многу плодни животни", вели д-р Ангела Колагрос Шоутен, ветеринар од областа на лабораториски животни медицина и првиот автор на хартија. Затоа Vasagel-от и се тестрира кај резус мајмуни, бидејќи тие се каарактериираат ем со висока плодност, но се и со анатомските сличности со хомо сапиенсот. Единствена главна разлика, вели Колагрос-Шоутен е што каналот каде минува спермата кај мајмунот е подлабоко во телото отколку кај човекот. Ова значи дека постапката е веројатно да биде дури и помалку инвазивна кога се врши врз мажите.

"Како ветеринар, се чувствував среќен што применуваме метода која не е класична вазектомија", вели Колагрос - Шоутен. Обновата на плодноста инаку се случува многу бргу.

Човекот ќе биде многу повеќе свесен од мајмунот за операцијата. "Вие можте да барате од пациент да нема секс одредено време, неколку месеци, да не допираат ништо ама не можете тоа да им го кажете на резус мајмуните", вели КОлагрос Шоутен.

Ќе мине некое време Vasalgel-от да стине на масата на вашиот лекар и тој да ви го препише. Фондацијата Parsemus се уште спроведува истражување за можните решперкусии на користењето на препаратот врз човековото здравје. Исто така се проучува брзината на враќањето на слободниот проток на спермата по поминувањето на саканиот рок на бесплодност.