��oj 383   02.09.2014
линкови контакт
Најнов број
Импресум
Маркетинг
Архива
Пребарај
Неодамнешното броење од страна на HFEA потврди дека само 21 смрзнати клетки дале пород во Велика Британија, како резултат на 253 вакви обиди меѓу 1991 и 2012 година - лош резултат, со успех од само 8 отсто

Вашингтон, Лондон и Берлин, со координиран настап во меѓународните финансиски институции ја критикуваат македонската Влада за намената на парите што ги обезбедува преку задолжувањата, ниското ниво на отчетност, недостапноста на податоците за висината на јавниот долг како и за одржливоста на долгот
Идејата и опозиција и блискост со власта, како уште еден балкански специјалитет донесе крај за вонпарламентарните релации на Тачи со Мијалков откако тој и официјално е аут од Парламентот. Што ќе донесе оваа криза? Јасно е едно - врската и одговорноста на ДПМНЕ и ДУИ за судбината на земјата е сега врзана со поливалентно лепило: нема за спојот меѓу овие чинители никаков разредувач! Се покажа и дека СДСМ бил во право во третманот на нашата килава парламентарната демократија! Е тоа е најновото сознание за кое треба да се подготвени сите политички фактори
МАКЕДОНИЈА
Доколку се погледне учеството на пооделните сектори на домашната економија, ќе биде појасно дека, домашната економија се соочува со проблемот на низок раст на реалниот сектор, кој се смета за двигател на вкупниот економски раст. Нам ни треба повисока стапка на раст на тие сектори на домашната економија кои нудат реални добра и услуги - сметаат аналитичарите
Полни осум години откако дојде на власт во Македонија, од реформскиот имиџ на премиерот Груевски во западните медиуми не остана ништо. Напротив. Аналитичарите велат дека авторитарните трендови се шират во целиот регион
Ние едно време бевме лидер на интегрирањето во регионот, а сега сме скоро последни и тоа е една објективна одговорност на водството. Тоа засега не може да ги најде вистинските зборови во објаснувањето на берлинската конференција а опозицијата ја гледа својата позиција во ставовите и оценките за демократијата во Македонија
Во медиумите на сите балкански центри се спомена пораката дека народите од Балканот треба да поработат на своите односи. Ако се погледне Полуостровот во целина нема само Македонија проблем со Грција, туку имала и има проблеми со сите земји, во помала или поголема мерка. Како ќе живееме во големо семејство ако не умееме во помало? Порака која важи практично за сите, но Македонија е секако лош пример (Скопје 2014, автопат Александар Македонски)
Какви и да вади статистики министерката Јанкуловска мора да се признае дека сме сведоци на настани кои земјава претходно не ги познава (Железарско езеро, Биг фиш), дека имаме сомнителни самоубиства и тоа во затвор, што не ги познава форензиката, како и дека само годинава имаме до сега 100 исчезнати лица... И сега пуштете го телевизорот!
Под очевиден странски притисок и долго чекање, добивме предлог казнени одредби со кои ќе се санкцонира учеството на наши државјани во странски војски
Мнозинскиот дел од советниците во градскиот Совет на Скопоје е подготвен да се задолжува дополнително со 7,3 милиони евра за доизградба на луксузен објект крај Вардар на управата на Градски водовод
Советничката Несторовска ја подигна температурата откако јавно кажа дека во политиката на избор на членови во училишните одбори има непотизам
Во заднината на идоелошката расправа за новото име на најубавото шеталиуште во Македонија останува фактот дека за многу фирми и граѓани тоа нема да биде - евтина промена
Немаше ниту еден претставник на власта на дебата на МАНУ. Однапред знаела да оцени колку таа трибина може да им помогне во кроењето на нашата иднина или пак однапред се оградила од сите совети како што тоа го прави осум години?

Со завршната декларација се предвидува до 2018, на годишни конференции да се следи како се одвиваат реформите и колкав е напредокот на секоја од земјите. До 2020 година од ЕУ за регионот 12 милијарди евра
РЕВИЈА
Мери Костадиновска е прва гевгеличанка на покривот на Европа. Таа замина кон Елбрус а нејзиното 19-месечно бебе го чуваше сопругот
СВЕТ
До вчера беа дежурните терористи, денес се американските сојузници
Интервју во нобеловецот Џозеф Штиглиц, кој смета дека треба да престанат мерките за штедење. Резовите што ги спроведува Ангела Меркел и другите европски политичари се катастрофа. Темелниот проблем во Европа е недостигот од побарувачка
На климатската конференција во Монтреал експерти најавија чести смени на топла и поларни бранови експертите
Неодамнешниот земјотрес во Напа беше најсилниот земјотрес што ја погоди сојузната држава последниве 25 години. Калифорнија во историјата постојано е означувана како место каде ќе се случи "Содома и Гомора". Повеќе од еден век се чека "оној големиот" (big one next). Тој и се случува, само што сеизмичкото градење и користените материјали се покажаа до сега како спас од големи разурнувања
Постојат фалби дека секоја пчелна кошница кај нас добива - според "Курир" - по 600 денари. Но пчеларите се жалат на големото зголемување на паушалното оданочување, па од тоа помагање нема фајдe. Преку данокот сами себе "се дотираат". Дури можеби се и во загуба. А згора и овие пролетно-летни дождови ги дотепаа
КОЛУМНИ
Ристо Поповски
ВЛАДО ЃОРЧЕВ
ВОЛФ ЈЕКЛАЈН
МИОДРАГ ШОРИЌ
ПОСТОЈАНИ РУБРИКИ