��oj 87   16.12.2008
прва страница линкови контакт
Најнов број
Импресум
Маркетинг
Архива
Пребарај

Претходен број

Броеви комплетно
достапни за читање
on-line

Број 85

Број 84

Број 83

Број 82

Број 81

Број 80

Број 79

Број 78

Број 77

Број 76

Број 75

Број 74

Број 73

...

04

LIFESTYLE: Александар Станковски

Во вителот на времето и уметноста

Александар Станковски, ликовен, поточно мултимедијален уметник, со изложбата "Синергија" заедно со младиот Мартин Галевски, повторно го сврте вниманието на овдешната јавност. Но, не само со изложбата, се разбира.

Со неодамнешната изложба наречена „Синергија“ што ја отвори заедно со својот помлад колега, фотографот Мартин Галевски, ликовниот, поточно мултимедијалниот уметник Александар Станковски, повторно го привлече вниманието на јавноста врз себе. Ликовната уметност на Станковски, без оглед на академските оценки и проценки, секогаш била во синергија со времето - своевиден коментар, некогаш циничен, некогаш ироничен, а најчесто прецизен одраз на духот и вредностите во кои се одсликуваме.

Така беше некако и логично, Александар Станковски стана и член на Советот за култура на овдешното Министерство за култура. Вели дека Програмата во Советот му е сведена на осум предлози: 1. Скопје како playground за underground, 2. Собранието на Република Македонија за Музеј, 3. Водете љубов, а не војна, 4. Наместо расеано ѓубре - креација, 5 Културата на еден народ најдобро се рефлектира низ уметничката продукција, 6. Секогаш на страна на понижените и сиромашните, 7. Најдобар вид борба против репресијата е пародирање на режимот, и 8. Секој што чини добро е уметник.

Не знаеме како овие предлози се прифатени во Советот за култура, иако онака како што звучат, уметничко-утопистички, делуваат како уште една добра илустрација за вителот на времето во кое живееме. Токму како и делата на Александар Станковски.Текстот го напиша: Ѕвездан Георгиевски

Арт-директор: Кире Галевски

Асистент на фотографија: Филип Херин

Цртеж: Александар Станковски

Computer handling: Гоце Цветаноски

Фотографијата е снимена во Скопје на 11 декември 2008